Már az elején leszögezném, hogy nem vagyok gyerekpsichológus, sem pedagógus, sőt, még gyerekeim sincsenek, de talán éppen ez az oka, hogy elfogultság nélkül végezhettem el kísérleteimet számomra ismeretlen gyerekeken, aminek az eredményeit a cikkben olvashatjátok.

A gyerekek különleges lények. Mikor várjuk, hogy megszülessen, egy igazi csoda születését várjuk. Mikor megszületik, nem a legszebb látvány, de a mienk és imádjuk. Pár nap múlva, a világ legszebb gyerekét tartjuk a karunkban, és egy igazi égi tünemény szülei lehetünk. Majd elkezd, beszélni, járni, és egy világ dől össze bennünk, ugyanis rádöbbenünk, hogy ezt a csodálatos tüneményt, duracell elemekkel szerelték, és ráadásul napelemesek. 😀 Soha, de soha nem fáradnak el, illetve csak akkor amikor éppen dolgunk van, mire befejeztük, és mellébújnánk, már újra fel is van töltődve, és újra rohangál, és kiabál. Ezen a ponton azt gondoljuk, bárcsak a telefonunk lenne ennyire energiahatékony. 😀 Persze este az altatásnál szintén ez megy. Ha a toronyórát ígérnénk neki ajándékba, akkor se lenne hajlandó lefeküdni, és aludni, pedig ott vár bennünket a munka, hogy rendbe tegyük utána a házat, hogy reggel legyen mit újrarendetlenítenie, de nem, Ő nem hajlandó, ezt a néhány óra csendet nekünk ajándékozni.

Közben meg azon gondolkozunk, hogy mi lehet a megoldás, hol a kikapcsoló gomb? Kell hogy legyen valamilyen legális szernek, eszköznek ami képes lenyugtatni… …mert a teába kevert pálinka csak ideig-óráig hatásos, tv-elé rakni azért mégiscsak aljasság, meg nem kellene rászoktatni ilyen fiatalon. Internet? Annak meg nagyon sok a veszélye. 

De akkor mit tegyünk?

Íme a stresszmentes gyerekkor 7 alapszabálya:

  1. Szűrd ki a lehető legtöbb felesleges tiltást! – Minél több résztvevője van egy háztartásnak annál nagyobb az esélye, hogy valaki éppen megszeg valamilyen szabályt, ha a lista hosszú. Ha a gyereknek semmit sem szabad, akkor unatkozni fog, ráadásul kíváncsi, ezért tuti tilosba kívánkozik. 😀 Ne tilts meg semmit feleslegesen. Ha veszélyes az amit éppen meg szeretnél tiltani, akkor magyarázd el neki, ha még kicsi, hogy megértse, mutasd be magadon. Például a tűzhelyhez hozzáérve eljátszhatod, hogy forró. (Azért arra figyelj, hogy minden hiteles legyen, mert a gyereked okosabb mint gondolnád.)
  2. Légy következetes! – Csak olyat ígérj neki amit be is tudsz tartani. Például ha azt ígéred neki, hogy megveszel neki valamit, akkor tedd is meg, ugyanez neveléssel, ha azt mondod, hogy nem mehet valahova büntetésből, ne essen meg rajta a szíved. Elsőre nehéz lesz, lesz második alkalommal tudni fogja, hogy számíthat rád, bármi is van. Amit ígérsz az úgy is van. Ha nem sikerül betartani, akkor se ijedj meg. Egyszerűen kérj halasztást, vagy egyezzetek meg valamilyen másik dologban, normális emberi módon kommunikálva. Meglátod többre mész mint türelmetlenül kiabálva. 
  3. Kerüld a Tv-t és az internetet. – Igen ezek az eszközök nagyon jók arra, hogy a gyereket lekössék, és néhány adó talán el is tudja veled hitetni, hogy tanítja a gyerekedet, de igazából mit kapsz? Már a gyerekkorban elkezdik a gyereked átnevelését. Például egy felnőtt hölgytől hallottam, hogy néha eszébe jut egy mondat egy meséből, és nem tud vele mit kezdeni. Ez a szó az “Audiovizuális mód aktiválva”. Gyerekkorában ment egy mese, amiben a főhősök, videóhívással kommunikáltak egy másik szereplővel, és mindig amikor a kapcsolat létrejött ez a mondat elhangzott. Most nem akarok összeesküvés elméletekbe bocsátkozni, de ha valamit sokat ismételgetsz, azt elhiszed. Elgondolkoztam, hogy erre a mondatra mi szükség van, olyan gyerekek közelében lejátszani, akik még nem is értik mit jelent? Ráadásul egy félórás mese alatt többször is? Hát az, hogy majd könnyedén lehessen rávenni őket, hogy ami a TV-ben van az mind igaz, és hogy a reklámokban bemutatott tárgyak boldoggá tesznek. Persze valószínüleg arra is rájöttél, hogy ezek az adók hemzsegnek a gyerekeknek szánt reklámoktól. Véleményem szerint a legaljasabb dolog a gyerekeket arra befolyásolni, hogy kérjenek a szüleiktől ilyen, vagy olyan kacatot, amit két nap után megun, vagy rosszabb esetben függőséget okoz, ráadásul egymásra épülő rendszerre van betervezve, mint egy számítógépes játék, ahol meg lehet venni egy két szükséges kiegészítőt, ami nélkül nem tud a gyerek tovább játszani. És igazából át is siklottunk az internet világára. A számítógépes játékokról azt hisszük, hogy a gyerek levezeti vele az agresszív energiáit. Fenéket! Az agresszív játékok agressziót szülnek, és depressziót, ugyanis, ideges lesz ha nem tud teljesíteni egy szintet, majd sokadszori próbálkozás után rájön, hogy Ő nem képes rá. Az agresszív energiákat a küzdősportok vezetik le. Én a barantát ajánlom, hiszen Magyar értéket képvisel, és becsületre, fegyelemre nevel. 
  4. Kezeljük értelmes lényként! – Egyik barátom esetét szeretném elmesélni: Kisgyerekét látogatta meg a család, és elkezdtek a gyereknek gügyögni, bohóckodni, mire a barátom közölte, hogy ez nem a legjobb módja, hogy kapcsolatba kerüljenek vele ugyanis nem hülye ez, csak egy gyerek. 😀 Ez a mondat megmaradt akkor bennem, és elgondolkodtam rajta. Valóban úgy viselkedünk néha egy gyerek jelenlétében, mintha teljesen hülyének néznénk. Ez nem azt jelenti, hogy ne játszunk vele, sőt, de játszunk úgy, mintha közéjük tartoznánk. Láttál már gyerekeket játék közben gügyögni egymáshoz? Nem. De ha belemész a játékába, és elkezdesz játszani vele, valamilyen értelmes játékot, például legót, akkor észreveszed, milyen okos kis történetekkel tudnak előrukkolni. A közös játék erősíti a kapcsolatot, a kommunikációs készséget, és közben nagyon sok mindent megtudhatsz a gyerekedről, amit máshogy nem tudnál meg. (Pl.: Mit szeret csinálni, mire vágyik, s ezt aztán felhasználhatod, mikor kompromisszum helyzetbe kerülsz vele.)
  5. Légy méltó példakép! – Akár tetszik, akár nem, mindannyian példaképei vagyunk a gyerekeknek, akikkel kapcsolatba kerülünk. Ha jó példát szolgáltatunk, akkor jó példaképek leszünk, ha rossz példával járunk elöl, akkor azt másolják, és itt nem elég, neki elmondani ezerszer, hogy “amit szabad Jupiternek, nem szabad a kisökörnek”, Előbb utóbb úgyis kipróbálja majd azt amit tiltasz, mert ha neked szabad, akkor neki is. Ezen csak úgy tudsz úrrá lenni, ha értelmesen elmagyarázod neki, hogy ő miért nem csinálhatja. Például egy kalandparkban dolgoztam, amikor is egy szülő azt mondta a gyerekének, hogy ő még kicsi hozzá, de nagytesót felengedték. Én odamentem, és elmagyaráztam, hogy -“igen, nagytesónak hosszabbak a kezei-lábai, ezért eléri a vezetékeket, hogy át tudjon menni a pályán, de Neked még rövidek, és már az első akadálynál abba kellene hagynod, de gyakorolhatsz a tanulópályán, és jövőre tutira el fogod érni, és akkor biztosan felmehetsz. “ – aztán ráadtam egy hevedert, és amíg nagytesó mászott a pálya magas részein, addig Ő a tanpályán nagyon jól szórakozott, Még el is fáradt. A szülőktől persze nem fogadtam el érte fizetséget, mert ez nem arról szólt, hanem hogy a gyereknek ne okozzunk kellemetlen szájízt. Amikor el kell neki magyarázni valamit képzeld magad a helyébe! Hogyan éreznéd magad, ha úgy magyaráznának el valamit, ahogyan Te készülsz neki elmondani a tényeket?
  6. Kacatok helyett ajándékozz neki figyelmet! – Elmentek egy boltba, és a gyereked meglát valamit ami neki megtetszik. Elkezd kérlelni, hogy vedd meg. Miért is csinálja? Mert amíg ajándékot kap tőled, addig a röpke pillanatig elcsípheti a figyelmes tekinteted, ahogy éppen az örömét próbálod learatni magad számára. Miközben, ha már magaddal vitted, éppen a segítségét is kérheted, ezéltal persze hatalmas figyelmet fog kapni, és azt nem mondom, hogy nem fog megkívánni egy csokit, vagy egy fagyit, de biztosan nem fog hisztit csapni, ha közlöd vele felnőtt módjára, hogy -”Most nincs rá időnk, de délután miután megfőztük az ebédet, elmegyünk egyet fagyizni”
  7. “Az édes hangok az Istenek ajándéka” – tartja egy kínai közmondás. – Ki nem szereti a zenét, a kellemes, harmonikus hangokat? – Mindenki szereti, és ezzel a gyerekek fokozottan így vannak. Nem véletlen, hogy a sikeres felnőtteknek dalolós anyukájuk volt. Viszont a legmenőbb dolog, ha valakinek zenész szülei vannak. A zene inspirál mindenkit, miért ne inspirálná a gyerekeket?
És olyan jó, mikor végre csend honol a lakásban. 

A következő cikkben megmutatom, hogy miért alakul ki a szülés utáni depresszió, illetve, hogy mit lehet ellene tenni?

Kipróbálnád, hogyan működik a dorombzene a gyerekeden? Akkor az alábbi linkre kattintva iratkozz fel a további cikkeimre, és töltsd le az ingyenes MP3-as zeneszámot, illetve egy ajándék e-bookot amiben megismerkedhetsz közelebbről a dorombokkal.

Ez a gomb egy hírlevél feliratkozás, amiért cserébe értékes tartalmakat, és letölthető ajándékokat kapsz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s