Tudom, kicsit szenzációhajhásznak tűnik a cím, pedig nem feltétlen ez a célom vele. Bevallom, mert sosem hazudhatok, van benne egy kevés, de igazából egy érdekes hasonlat jutott eszembe erről a mostani helyzetről.

Doromb és vírus. Kicsit furcsának találom ezt a két szót egymás mellett emlegetni, de sok oka van hogy mégis megteszem. 

Az első oka az, hogy a doromb valóban olyan mint egy vírus. Nagyon könnyen megfertőz.

A másik oka, hogy a jelenlegi helyzetben igencsak sok időnk van rá, hogy megtanuljunk rajta játszani, hiszen egy héten belül kiszállítja a futár ha megrendeljük a www.doromb.com oldalról, és egy tanfolyam segítségével, amit itt tudtok felvenni, egy két nap alatt már népdalokat tudtok eljátszani. Viszont most nem az a cél, hogy erre kedvet csináljak, de érdemes ezzel szórakozni. 

Nézzük inkább az első okot: A dorombfertőzés igencsak érdekes dolog, mint egy szer ami függőséget okoz, egy olyan dolog, amiről piszok nehéz leszokni.

Hadd mondjak egy példát: Szilágyi Zoltán dorombkészítő mester útja úgy kezdődött, hogy hallotta a rádióban a hangját a dorombnak, de nem tudta mi az. Ez a hang, rabul ejtette, s minden szürke lett számára. Elkezdte hát keresni a hangot, és kísérletek sokaságát végezte el, hogy előállíthassa. Röpke két év alatt sikerült a hangot előállítania, és végül addig fejlesztette kezdetleges hangszerét, míg tökéletes formája nem lett. Készített egy akkora mennyiséget, amit el tudott egymaga cipelni egy népművészeti vásárra, majd elkezdte árulni. Néhány óra alatt a teljes készletet elkapkodták.

Most vizsgáljuk meg azokat az embereket akik ezt a hangszert megvásárolták:

A többség még soha nem látott, hallott ehhez foghatót, mégis annyira megfertőzte őket, hogy pénzt áldoztak arra, hogy ezt a hangszert birtokolhassák, s ezáltal fertőzésüket súlyosbíthassák. 

Visszatérve: a doromb annyira különleges, mint formára mind pedig hangra, hogy elég egy rövid, szinte csak pillanatnyi idő ahhoz, hogy megfertőzzön, rabul ejtsen, függőségbe sodorjon, ahonnan szinte nincs is kiút. Egyetlen gyógymód létezik, ha az ember elsétál egy nagy folyóhoz, vagy egy mély kúthoz, és beledobja a hangszerét. De ebbe bele fog halni az elvonási tünetek miatt. Én eddig egyetlen esetről hallottam aki kigyógyult a dorombolásból, és még él, de nagyon depressziós miatta. A lánya keresett meg, hogy szeretni segíteni az édesapján, és egyetlen tanácsot tudtam neki adni: Vegyen neki egy dorombot!

A dorombnak filozófiája van. Aki ezt a hangszert a kezébe veszi, egy kulcsot vesz a kezébe, ami kaput nyít az összes alternatív világba, amit most az egyszerűség és közérthetőség kedvéért nevezzünk álomvilágnak. Amikor belépsz egy ilyen álomvilágba, onnan óhatatlanúl hozol magaddal valamit, ami ezen a világon épülésedre szolgál. Olyan ez az élmény, mintha valóban álmodnál, de mégis annyira intenzív, hogy visszatérted után olyan élményed van róla, mintha valóban megtörtént volna. 

Carlos Castaneda, könyvében, a “Don Juan tanításai” című műben, azt írja a különböző tudatmódosító szerekről, hogy szövetséges, ami segíti az indián sámánokat szertartásaik elvégzése során. A doromb egy ilyen szövetséges. A Különbség csak annyi, hogy ebből az utazásból bármikor könnyedén visszatérhetünk, minden kellemetlen utóhatás nélkül, és nem lehet túladagolni. Igaz a függőség tekintetében igencsak hasonlítanak. 

Egy ilyen kulcsot kaptam én is a kezembe, amivel kinyítogattam a kapukat a világok közt és mára annyira kinyíltak ezek a kapuk, hogy olyan, mintha kettős állampolgárságom lenne a földi-, és az álomvilágok közt. 

Ezek azok a gondolatok amik bennem élnek a dorombbal kapcsolatban, és mivel ezek a gondolatok naponta teletömik a fejem, folyamatosan ki kell írnom magamból. Kicsit olyan mintha beteg lennék, de ez a betegség számomra egy áldás, és eszembe sem jut szenvedni tőle, hanem ezt egy tehetségként adta nekem Isten. Mindezt egy darab vas formájában, amit dorombnak nevezünk. 

S hogy hogyan szerezz dorombot? Egyszerű: előbb vedd fel a tanfolyamot, ahol segítséget kapsz arra nézve, hogy hogyan rendelj, és mire figyelj, miközben kiválasztod az első hangszered, majd a tanfolyam tanácsára látogass el ide és rendeld meg az általad kiválasztott darabot.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s